De 5 Grootste Uitdagingen Van Technici Bij Het Verkopen

 

< leestijd 3 minuten >

 

Uit onderzoek van Industry Rockstar blijkt dat de 5 grootste uitdagingen bij het verkopen waarmee ondernemers en ook techneuten wereldwijd worstelen, zijn:

  1. Duidelijkheid: Het is essentieel dat klanten begrijpen welk probleem jij voor hen oplost. Zorg ervoor dat je jouw oplossing duidelijk kunt uitleggen, zelfs aan technisch minder onderlegde mensen.
  2. Structuur: Verkopen is een herhaaldelijk proces, maar dit betekent niet dat je iedere keer het wiel opnieuw moet uitvinden. Structuur en automatisering zijn de sleutel tot efficiëntie en tijdsbesparing.
  3. Zichtbaarheid: Zelfs als je een geweldig product hebt en uitblinkt in je vakgebied, moeten potentiële klanten wel weten wat je doet. Het is belangrijk om jezelf, je product of dienst te laten zien aan de mensen die jouw oplossing nodig hebben.
  4. Gemeenschap: Het is een vergissing om te denken dat je alles alleen kunt bereiken. Bouw een gemeenschap van mensen die je kunnen ondersteunen, vragen kunt stellen en ambassadeurs voor jouw bedrijf zijn.
  5. Invloed: Succesvol zijn en geld verdienen is geweldig, maar het is nog waardevoller om anderen te helpen hun dromen en doelen te bereiken. Gebruik je invloed om anderen te helpen en te verbinden, en geniet van het voldane gevoel dat dit met zich meebrengt.

Het gevolg van het niet effectief aanpakken van deze uitdagingen is dat het voor techneuten een dagelijkse worsteling wordt om succesvol te verkopen en het hoofd boven water te houden in de competitieve markt.

Duidelijkheid

Als techneut is het van cruciaal belang dat je klanten begrijpen welk probleem jij voor hen oplost. Als ze dit niet begrijpen, zullen ze nooit bij je kopen. Het is jouw verantwoordelijkheid om je boodschap effectief over te brengen, zelfs als je gesprekspartner technisch minder onderlegd is. Neem de tijd om je oplossing duidelijk uit te leggen en wees geduldig. Houd er rekening mee dat je klanten vaak weinig geduld en tijd hebben, dus je hebt maar één kans om hen te overtuigen.

 

Dit brengt ons bij het belang van een goede pitch en propositie. Zet je weerstand tegen het geven van een pitch opzij, want je klant wil geen langdradig verhaal horen over hoe geweldig je product of bedrijf is. Wat hij wil, is een oplossing voor zijn probleem en het vertrouwen dat jij die oplossing kunt bieden.

 

Als je je oplossing niet eenvoudig kunt uitleggen, zal de klant twijfels hebben of je het zelf wel begrijpt. Dit ondermijnt het vertrouwen dat hij in jou heeft om zijn probleem op te lossen, en dat is iets wat je te allen tijde wilt voorkomen.

 

Onthoud dat hoe groter het probleem is dat jij kunt oplossen, des te meer klanten graag zaken met je willen doen en des te meer ze bereid zijn ervoor te betalen.

Structuur

Verkopen is een herhaaldelijk proces, maar dat betekent niet dat je bij iedere nieuwe klant steeds opnieuw het wiel moet uitvinden. Door je verkoopproces, contactmomenten, verkoopkansen, marketing, enzovoort te structureren en automatiseren, bespaar je tijd en werk je efficiënter.

 

Dit zorgt ervoor dat je geen afspraken vergeet na te komen, dat je taken eenvoudig kunt overdragen, dat je inzicht en overzicht hebt over je verkoopkansen, dat je voorspelbare omzet hebt (wat zorgt voor rust) en dat je op het juiste moment de juiste klant benadert, waardoor de kans op het binnenhalen van opdrachten toeneemt.

 

Elke klant is anders, dus je hebt al genoeg werk aan het achterhalen van de beste benadering voor elke klant. Het is geruststellend om te weten dat je kunt terugvallen op een goed gestructureerd verkoopsysteem dat je alleen hoeft te verbeteren waar nodig.

Zichtbaarheid

Je vraagt je misschien af waarom de opdrachten niet als vanzelf binnenstromen, ondanks het feit dat je een geweldig product hebt en uitblinkt in je vakgebied. Het antwoord is simpel: als potentiële klanten niet weten wat je doet, kunnen ze ook niet bij je kopen. Het is daarom van vitaal belang om jezelf, je product of dienst te laten zien aan de mensen die jouw oplossing nodig hebben. Identificeer jouw ideale klanten en zorg ervoor dat je aanwezig bent op de plaatsen waar zij zich bevinden.

 

Je zult je verlegenheid moeten overwinnen. Je hebt geleerd om te schrijven en te praten, dus je kunt ook een verhaal schrijven of een gesprek aangaan. Een belangrijk onderwerp om over te schrijven en te praten, is jouw blinde vlek - datgene wat jij als vanzelfsprekend beschouwt, maar wat jouw klanten juist bijzonder aan jou vinden. Je blinde vlek wordt alleen zichtbaar met wat hulp van buitenaf. Vraag iemand die je vertrouwt om feedback en laat de complimenten binnenkomen. Vergeet niet hem of haar uitgebreid hiervoor te bedanken. Deze informatie is namelijk goud waard voor jou.

Gemeenschap

Als techneut is het belangrijk om te begrijpen dat je niet alles alleen kunt bereiken. Om van jouw bedrijf, jezelf en jouw leven een succes te maken, heb je de hulp van anderen nodig. Als je alles zelf probeert op te lossen en uit te vinden, kost het je veel te veel tijd en zullen de resultaten middelmatig zijn.

 

Daarom is het waardevol om een gemeenschap op te bouwen die jou ondersteunt bij het behalen van jouw doelen. Dit kan een netwerk zijn van gelijkgestemde techneuten, ondernemers of andere professionals die jou kunnen inspireren, begeleiden en waar je vragen aan kunt stellen. Door de krachten te bundelen en van elkaars expertise te profiteren, vergroot je de kans op succes.

Invloed

Geld verdienen en succesvol zijn is prachtig, maar nog mooier is het om anderen te helpen en te zien hoe zij hun dromen en doelen realiseren. Gebruik jouw invloed om andere mensen te helpen, te verbinden en hun doelen te ondersteunen. Door anderen te ondersteunen en te zien groeien, zul je een vervullend leven leiden waar je trots op kunt zijn.