Het is onmogelijk overal goed in te zijn

<leestijd 2 minuten>

Technisch, ondernemer én verkoper

De meeste technische ondernemers die ik ken, zijn specialisten. Ze hebben vaak jaren gewerkt bij andere bedrijven en hebben hun vaardigheden verfijnd. Ze starten hun eigen bedrijf omdat ze meer vrijheid willen, hun eigen ideeën hebben of meer willen verdienen.

 

Als je goed in je vak bent, dan zou je vanzelf opdrachten moeten krijgen, toch?

 

Niets is minder waar. Een specialist zijn, is niet genoeg om een succesvol ondernemer te zijn. Ook al ben je de beste in je vak.

Ben jij een alleskunner?

Je technische achtergrond is prima voor een vakinhoudelijk gesprek. Verkoop en Business Development is een ander vak. Om je ambities te realiseren moet jij je ook hierin verdiepen. Doe je dat niet dan slokt verkoop snel al je tijd op en hou je geen tijd over voor je vak of andere belangrijke zaken.

 

Als ondernemer kun je niet alles in je bedrijf zelf weten. Er zijn nu eenmaal aspecten van het ondernemerschap waar jij ‘minder mee hebt’ en niet goed in bent. Wanneer je dat dan toch probeert, koste het je veel tijd, leidt het gegarandeerd tot middelmaat en niet tot het gewenste resultaat.

Hulp in schakelen getuigt van zelfkennis

Als je bijvoorbeeld meer tijd aan je vak wilt besteden, je onderneming of je omzet wilt laten groeien, moet je aan jezelf durven toegeven ‘hier heb ik geen verstand van’. Dan is het verstandig om de juiste expertise in huis te halen of samen te werken met iemand die bewezen heeft het te kunnen.

 

Hulp in schakelen is geen teken van zwakte, het getuigt juist van zelfkennis.

 

Met de juiste ondersteuning:

  • Weet je wat je moet doen
  • Weet je hoe je het moet doen
  • Kan je het slim doen
  • Ga je het ook echt doen

Wie kan je om hulp vragen?

Er zijn diverse vormen van hulp die je kan inschakelen. Een medeondernemer die worstelt met dezelfde vragen. Een ervaren ondernemer als mentor die zijn ervaring deelt. Een coach die je helpt te groeien in specifieke aspecten van het ondernemerschap. Een goede vriend die je regelmatig een spiegel voor houdt en je af en toe een schop onder je kont geeft.

 

De ene hulp is laagdrempeliger dan de andere. Kies de hulp die het beste bij jou past en hetgeen je wilt veranderen. Met de juiste hulp voorkom je middelmatige resultaten, haal je sneller je doelen en hou je meer tijd over voor je vak.

 

Waarmee kan ik jou helpen?