Wat maakt mensen bang om gelukkig te zijn?

<leestijd 1 minuut>

College Tour - Usain Bolt

In het TV programma College Tour van 16 november jl. werd Usain Bolt geïnterviewd.

Als een van de belangrijkste tips gaf hij aan de aanwezige studenten mee:

 

“Doe wat jij leuk vindt. Je bent dan veel gelukkiger en je houd het makkelijker vol.”

 

Een duidelijke en belangrijke tip voor de aanwezige studenten, hopelijk niet tegen dovemansoren gezegd. Want uit het recente promotieonderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure (2022) blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders ‘opgesloten zit in een baan’.

Wat maakt deze mensen toch zo bang om gelukkig te zijn?

Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Het roer omgooien

Mensen blijken pas in actie te komen als voor hen de keuze gemaakt wordt of er iets groots gebeurt in hun leven.

Man, 53 jaar maakt droomreis na plotseling overlijden van een collega.

Vrouw, 36 jaar maakt een carrièreswitch na gedwongen ontslag.

Man, 48 jaar volgt zijn hart na burn-out.

 

Zomaar enkele voorbeelden uit mijn directe omgeving van mensen die het roer in hun leven omgooien en kiezen voor hun eigen geluk.

Uitstel

Veranderingen in je leven gebeuren geleidelijk en onzichtbaar. Je kiest een opleiding op een leeftijd waarop je vaak nog niet precies weet wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Je gaat werken en je verantwoordelijkheden groeien. Tot het moment waarop je ontdekt wat je graag zou willen doen, welke droomreis je wilt maken of dat je werk niet meer zo leuk is.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat niemand graag kwijt raakt wat hij heeft. Op dat moment je hart volgen of kiezen voor je droom is niet zo eenvoudig. Dus stel je de droomreis, je keuzes uit totdat de kinderen de deur uit zijn, de hypotheek is afgelost of totdat je met pensioen bent. Maar dag in dag uit met lood in je schoenen naar je werk gaan vergt ook zijn tol. Van de onvrede, stress en verlies aan energie wordt je niet gezonder.

Tegenslagen

Dan als vanuit het niets overlijdt een collega, word je ontslagen of krijg je een burn-out. Het lijkt dat er eerst iets ernstig moet gebeuren dat mensen wakker schudt. Deze tegenslagen zetten de wereld zoals je die kent compleet op zijn kop. Alle zekerheden storten als een kaartenhuis in elkaar. Dit creëert de benodigde ruimte die ontbrak om opnieuw te kiezen.

Alles in het leven is een keuze

Wacht niet totdat het te laat is of dat je op een andere manier wakker geschud wordt. Je staat aan het roer van je eigen leven. Zodra je het roer uit handen geeft bepalen anderen hoe jouw leven eruit komt te zien.

 

Jij bent zelf persoonlijk verantwoordelijk of je gelukkig bent of niet. Ga regelmatig bij jezelf te raden of je nog tevreden en gelukkig bent met wat je doet.

 

Kies voor wat jij werkelijk belangrijk vindt en je het liefste doet. Ga daar net als Usian Bolt 100% voor en laat je niet van de wijs brengen of stoppen.